poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ciekawostki o zdrowym odżywianiu




Jako młoda mama ( J) interesuje się zdrowym odżywianiem, tak  wiec bardzo dużo czytam na ten temat.  Ostatnio nawet dostałam od przyjaciółki książkę pod tytułem „Od lekarza do kucharza” Pani Danuty Mylek. Znalazłam tam parę nowych informacji , o których nie wiedziałam i chce się z wami nimi podzielić, ponieważ myślę, iż jest to bardzo ważne:


1.    „ Nigdy nie podawaj dziecku ani sobie herbaty z cytryna”
W herbacie jest glin ale w formie nie rozpuszczalnej a wiec nie wchłania się do krwi. Jeśli natomiast dodasz cytryny powstanie cytrian glinu, który jest rozpuszczalny i wchłania się do krwi a z krwią do mózgu. A glin sprzyja powstawaniu choroby Alzheimera, otępieniu starczemu, chorobie Parkinsona.
2.    „Nigdy nie podawaj dziecku ani sobie herbaty do posiłku ani do 2 godzin po posiłku”
Teina zawarta w herbacie wiąże żelazo zawarte w pokarmach a nie rozpuszczalny związek, który opuszcza przewód pokarmowy nie wykorzystany. Jesteśmy wówczas pozbawieni żelaza – nośnika tlenu i ważnego czynnika w procesach metabolicznych. To skutkuje przemęczeniem, rozdrażnieniem a nasze włosy i paznokcie sa matowe i łamliwe.
3.    „Nigdy nie pij do posiłku”
Woda rozcieńczy bowiem soki trawienne co przedłuży trawienie spożytego pokarmu. Niestrawiony do końca pokarm będzie gnił w jelicie.
4.    „Nie smażymy na olejach roślinnych”
W czasie smażenia olejów roślinnych ( wytłaczanych na zimno czy gorąco) powstają tłuszcze trans, które zwiększają ryzyko chorób krążenia, obniżają dobry cholesterolu, podwyższają zły…Oleje wyciskane na zimno szybko jełczeją, a jeśli spożywamy tłuszcze zjełczale wywołujemy powstawanie dużej ilości wolnych rodników w naszym organizmie…czyli przyspieszamy starzenie się, powstawanie zakrzepów, stanów zapalnych, otyłości, nowotworów.
5.    „ Smażymy na tłuszczach: olej kokosowy, masło klarowane i smalec ( gęsi i wieprzowy )
6.    Do każdej przegotowanej wody ( zupa, parzonych ziół, oprócz herbat liściastych) dodaj trochę cytryny , która ma działanie zasadogenne
Jest to ważne dla odkwaszania naszego organizmu, gdy nasz organizm jest zakwaszony to chorujemy…ale to temat bardzo obszerny  na następny wpis…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz